بطور کلی حمل و نقل یا ترابری، به جابجایی یا انتقال انسان، حیوان یا کالا، از جایی به جای دیگر گفته میشود. شیوه ترابری میتواند هوایی، زمینی (ریلی یا جادهای) و دریایی باشد. در خصوص حمل و نقل توربین های بادی از کارخانه تولیدکننده به سایت مزرعه بادی، کل این فرآیند به سه بخش : زیرساخت ها، ابزارهای ترابری (وسایل نقلیه) و تجهیزات بهرهبرداری تقسیم می شود.


زیرساخت ها
زیرساختها، سازههای ثابتی هستند که به وسایل نقلیه اجازه تردد میدهند. زیرساختها شامل شبکههای حمل و نقل مانند: جادهها، خطوط راهآهن، راههای هوایی و راههای آبی می باشند. که از ضروریات و اساس حمل و نقل می باشند.
وسایل نقلیه
وسایل نقلیه مانند: خودروها سنگین، قطارهای ترابری و هواپیماهای ترابری که عموماً در مسیر های حل و نقل حرکت میکنند.
بهرهبرداری
تجهیزات مونتاژ و بهره برداری از توربین بادی که شامل انواع جرثقیل های ثابت و متحرک در ابعاد مناسب برای انواع توربین می شود.
حمل و نقل توربین بادی
نحوه حمل توربین بادی از کارخانه تا محل بهره برداری، یکی از ضروریات و در عین حال از مهم ترین مراحلی است که یک توربین بادی آن را باید طی کند. مهندسان این صنعت در طراحی و ساخت قطعات توربین، نحوه حمل و نقل آن را نیز در نظر میگیرند و این فرآیند حمل و نقل بخشی از هزینه های توربین را شامل می شود.
این موضوع از دید صرفه اقتصادی، باید در نظر گرفته شود که هر اندازه قطعات توربین بادی بزرگ ساخته شود شرایط و حمل و نقل دشوار تر خواهد بود و نیاز به تجهیزات تخصصی حمل و نقل بیشتر می شود. این موضوع در مورد حمل پره های توربین بادی قابل مشاهده است. همچنین اگر قطعات توربین بادی هر اندازه کوچک ساخته شوند تعداد وسایل نقلیه به همراه هزینه و زمان نصب و مونتاژ توربین بادی بسیار زیاد خواهد شد. در نتیجه باید بین این دو موضوع تعادل برقرار کرد.
در خصوص حمل و نقل توربین ها، امکان حمل به وسیله جاده معمول ترین و اصلی ترین روش آنهاست. بطوریکه جاده و زیر ساخت های آن شامل پل های ارتباطی و عابر پیاده و دکل ها انتقال برق و کلیه چراغ ها و علائم و …باید ظرفیت پذیرش از نظر ابعاد و وزن سنگین این تجهیزات را داشته باشند. امروزه حمل جاده ای ناسل توربین های بادی تا ظرفیت 5 مگاوات امکان پذیر است البته حمل برج ها و پره های چنین توربین هایی با طول بیش از 50 متر با مشکلات بیشتری همراه است. مشکلاتی نظیر بار ترافیکی جاده و پهنای جاده و پل های عبوری و افزایش شعاع گردش در مسیر پیچ جاده ها و… می باشد.
با افزایش اندازه توربین ها به ابعاد چند مگاوات، حمل و نقل به یکی از محدودیت های طراحی تبدیل شده است. حمل ترافیکی مقاطع برج به قطر بیش از 5 متر با مشکلات غیر قابل حلی روبرو می شود. همچنین حمل پره های توربین با طول حدود60 متر اشکالات فراوانی را ایجاد می کند. از اینرو طراحی توربین های حدود 5 مگاوات به مرزهای تعیین کننده در طراحی رسیده است.
نمونه های اولیه توربین هایRE POEWR 5M & 6M به منظور اجتناب از مشکلات حمل و نقل در نزدیکی ساحل نصب شده اند. امکان حمل ناسل توربین به ابعاد 6*6*18 متر به محل سایت امکان پذیر شده است و همچنین مقطع پایه برج با قطر 5/5 متر، بزرگترین مقطع برج فولادی نصب شده تاکنون است. پره های این توربین با طول 5/61 متر از کارخانه LM Glasfiber در لوندرزکوف دانمارک از طریق جاده به سایت حمل شدند.


در سال 2007 راهکار جدیدی توسط شرکت Enercon ارائه شد. در این توربین با توان 6 مگاوات و قطر توربین 126 متر از طرح پره های دو تکه استفاده شده است. به این ترتیب با کاهش طول قطعات پره ها مسایل حمل، کاهش قابل ملاحظه ایی یافته است. همچنین ستون برج به روش قطعات پیش ساخته بتونی ایجاد شده است و به این ترتیب از مشکل حمل برج های مدور فولادی اجتناب گردید است.



این راهکار در طراحی پره توربین بادی، اخیراً توسط شرکتGamesa نیز در طراحی توربین 4/5 مگاوات با قطر توربین 128 متر بکار گرفته شده است. با توجه به موارد ذکر شده مسئله حمل و نقل از عوامل اساسی در تعیین اقتصادی بودن طرح توربین ها است این مسئله با توجه به محدودیت های حمل و نقل در کشورهای در حال توسعه اهمیت مضاعف پیدا می کند.
نظر به اینکه به مرور زمان ظرفیت تولید توربین های بادی و به تبع آن ابعاد آنها افزایش می یابد. لذا تکنولوژی های حمل و نقل این دستگاه در هر چند سال، دستخوش تغییرات قرار می گیرد. برای نصب توربین های بادی لازم است تا شرایط حمل و نقل اجزا توربین که عموماً اندازه آنها نیز بسیار بزرگ می باشد، از محل تولید قطعات به محل سایت، مورد بررسی قرار بگیرد. این شرایط خود شامل مطالعه درباره وضعیت حمل و نقل جاده ایی، ریلی و دریایی برای انتقال این قطعات می باشد که دارای محدودیت هایی در زمینه وزن و اندازه قابل حمل می باشد. در این قسمت شرایط کلی حمل و نقل برای انتقال قطعات از محل تولید (کارخانه) به سایت مورد بررسی قرار میگیرد. به همین منظور لازم است تا قبل از توصیف شرایط، گروهی از واژگان مرتبط با حمل و نقل زمینی تعریف و تبیین گردد.
تعریف مسیر و انواع جاده ها در انتقال قطعات
مسیر: مسیری که توسط آن قطعات و تجهیزات تولید شده در کارخانه تا ورودی مزارع بادی توسط کامیون ها و کشنده انتقال داده می شوند.
جاده های عمومی: تمامی جاده هایی که توسط عموم مورد استفاده قرار می گیرند. این جاده ها شامل جاده های شهری و بین شهری می شوند.
جاده های دسترسی: به جاده هایی اطلاق می شود که از جاده های عمومی منشعب شده و برای انتقال قطعات از جاده عمومی تا ورودی سایت مورد نظر مورد استفاده قرار میگیرد. این جاده ها ممکن است از قبل موجود بوده و یا تنها به منظور ایجاد سایت ساخته می شوند.
جاده های سایت: به جاده هایی که توسط آنها قطعات از ورودی سایت به نزدیکی جرثقیل و محل نصب توربین های بادی منتقل می شوند.
لازم به ذکر است که احداث جاده های دسترسی و جاده های سایت بیشتر به توپوگرافی محل بستگی دارد و بنا به شرایط زمین می تواند طراحی های گوناگونی از این جاده ها وجود داشته باشد. در این زمینه می بایست شرایط جاده ایی برای استفاده از جرثقیل های سنگین و کامیون های حامل قطعات بسیار بزرگ در نظر گرفته شود.


مطالعات مربوط به جاده ها برای انتقال زمینی قطعات
در این زمینه می بایست مطالعات اولیه مربوط به جاده های موجود مورد بررسی قرار گیرد تا هیچ مشکلی از بابت انتقال و همچنین زمان انتقال اجزاء و قطعات پیش نیاید. به همین منظور، ابتدا لازم است تا مسیر مورد نظر برای انتقال قطعات مورد مطالعات قرار گرفته و در صورت لزوم جاده های جدیدی نیز احداث شود که در قسمت های بعدی به آنها پرداخته شده است.
مطالعه مسیر
برای انتقال قطعات توربین بادی به سایت مورد نظر، لازم است تا مطالعاتی بر روی مسیر انتقال بر روی جاده ها صورت گیرد و بهترین مسیر از میان مسیرهای ممکن انتخاب شود. مشاوره هایی می بایست با مسئولین محلی درباره حجم ترافیک، زمان اوج ترافیک و مکان هایی که بیشترین ترافیک دارند، صورت پذیرد. همچنین محدودیت های زیست محیطی، مکان های توریستی و عملیات جاده ای به هنگام حمل و نقل و وجود مدارس و مناطق مسکونی مواردی است که می بایست حتماً لحاظ شود. پس از انجام این مطالعات بر روی مسیرهای ممکن، بهترین مسیر که دارای کمترین توقف عملیات انتقال می باشد، انتخاب می شود.
مطالعه جاده ایی
پس از به اتمام رسیدن مطالعات مسیر یابی، مطالعات جاده ایی می بایست بر روی مسیر مورد نظر صورت پذیرد تا انتقال قطعات به سایت توربین بادی با مشکل مواجه نشود. همان طور که قبلاً هم ذکر شد. اجزا و قطعات توربین های بادی بسیار بزرگ و سنگین هستند و قابلیت جاده ها در خصوص انتقال چنین تجهیزاتی می بایست مورد ارزیابی قرار بگیرد. در این میان لازم است تا تمامی نقاط گره (پر ترافیک)ثبت شده و عملیات عکسبرداری از آنها صورت پذیرد تا به هنگام گذر از این نقاط تمهیدات ویژه اتخاذ شود.
جاده های دسترسی به هر کدام از توربین های بادی معمولاً بین 18 تا 20 فوت (معادل 5/5 الی6 متر) عرض داشته و از جنس سنگ می باشند. در زمین های مرتفع و به طور کلی پیچیده از منظر ناهمواری، شیب و شعاع چرخش راه ها باید به نحوی طراحی شود تا قابلیت انتقال اجزاء عظیم الجثه ای همچون پره ها و برج ها فراهم آید. در طول فاز ساخت محل های مناسبی برای قرار گیری جرثقیل ها در نزدیکی فوندانسیون های برج تعبیه می شود. این زمین ها می بایست بسیار صاف و هموار بوده و عملیات مسطح سازی در آن به خوبی صورت گرفته باشد. جنس این زمین ها نیز می بایست از سنگ ریزه باشد. در دوران بهره برداری توربین، این محل ها باید برای مواقع ضروری و برای جا به جایی و انجام تعمیرات باقی بمانند.
گاهاً آنالیز مسیر نیز به صورت تئوری، برای تعیین این که آیا بار ترافیکی می تواند از نقاط کم عرض عبور کند یا نه صورت می پذیرد. در مرحله بعدی یک تست آزمایشی هم بر روی جاده ی مورد نظر انجام میگیرد. تا از انتقال تجهیزات و بارهای توربین های بادی اطمینان حاصل شود. پس از انجام تمامی این مراحل طرح اولیه ی ترافیکی برای تایید مسئولین ذیربط تهیه می شود. به هنگام انجام مطالعات بر روی جاده ها می بایست نکات زیر را در نظر داشت:
- استفاده از نقشه هایی که جزئیات ریز مسیر را نیز نمایش داده اند
- عرض بار مجاز و همچنین وزن بار مجاز بر روی جاده ها و پل ها
- شعاع و عرض جاده ها در پیچ ها، تقاطع و به طور کلی نقاطی که جاده دارای انحنا می باشد
- شیب سربالایی ها و سرازیری ها
- شعاع افقی چاله ها و سرعت گیرها در جاده ها و بر روی پل ها
- عرض و ارتفاع مناطق قرار گرفته در زیر جاده ها و پل ها
- عریض تر شدن جاده ها در نقاط معلوم به منظور توقف و پارک موقت وسایل نقلیه و همچنین برای روان تر کردن ترافیک هنگامی که کامیون حاوی بار باعث اخلال در روند ترافیک شده است.
- تمامی موانع موجود در جاده که باعث کندتر شدن عملیات حمل و نقل می شود.
- همچنین شرایط آب و هوایی به هنگام انتقال تجهیزات می بایست مورد توجه قرار گیرد. غفلت از تعیین شرایط آب و هوایی خسارات جبران ناپذیری می تواند به بار آورد.


مناطق شهری – مراکز شهر ها، جاده های عمومی، عملیات و سازه های محلی
برای انتقال تجهیزات و قطعات توربین های بادی به سایت گاهاً لازم است تا مجوزهای لازم از مسئولین محلی برای جمع آوری موقت وسایل خیابانی همچون نیمکت های کنار خیابانی، چراغ های راهنمایی و رانندگی، صندوق های پستی و همچون انحراف ترافیک محلی به نقطه ایی دیگر و عریض کردن جاده ها و خیابان ها گرفته شود. در صورت لزوم برای عریض تر کردن جاده ها در نقاطی که به عنوان نقاط پر ترافیک، شناخته می شود، باید تمهیدات لازم پیش بینی شود.
جاده های دسترسی به سایت
جاده های دسترسی به سایت می بایست بر اساس تجهیزات و موارد مورد نیاز طراحی و ساخته شود.
ظرفیت بار
ظرفیت قابل حمل برای تمامی جاده های سایت نباید از 15 تن بر هر محور کمتر باشد و فشردگی سطح نیز می بایست 95% فشردگی را ارضاء کند. ضخامت سطح جاده می بایست حداقل 300 میلی متر باشد تا بتوان عملیات مسطح سازی را هر دو مرحله ی عمرانی و ساخت مزرعه بادی بدون از بین بردن و زیر ساخت های جاده ای بر روی آن اعمال کرد. ضخامت زیرین سطح جاده نیز بستگی به جنس و نوع خاک زیر آن را دارد. در برخی مواقع لازم است تا آزمایشات خاک بر روی محل احداث جاده ای نیز صورت پذیرد. در صورتی که در برخی مناطق خاک نرم باشد و احتمال رود که لایه ی زیرین جاده ای به داخل خاک زیر آن نشست کند، لازم است تا درآنجا حتماً از مواد خاصی به نام ژئوتکستایل ها بهره گرفته شود.

عرض جاده
تمامی جاده های مورد استفاده می بایست حداقل 5 متر عرض داشته باشند. زیر ساخت های جاده می بایست با شرایط زمین سازگار باشند. عرض 5 متری برای حرکت جرثقیل ها و همچنین کامیون ها طراحی شده است. جرثقیل های مدرن با چرخ های زنجیری به خوبی بر روی جاده های 5 متری می توانند کارایی داشته باشند. در صورتی که از یک جرثقیل کراولر استفاده شود، تمامی جاده های منتهی به توربین ها می بایست 7 متر عرض داشته باشند.

ارتفاع مجاز
تمامی جاده ها می بایست عاری از موانع باشند. به عنوان مثال خطوط انتقال برق حداقل باید 5 متر ارتفاع داشته باشند تا تجهیزات به راحتی در جاده انتقال یابند. همچنین تمامی موانع موجود باید دارای علامت هایی باشند که بیشینه ارتفاع مجاز را نمایش دهد.

شیب
هیچ کدام از جاده های دسترسی و جاده های سایت نباید دارای شیبی بیش از 8 درجه ( معادل با شیب 14% )باشند.
برای ساخت جاده هایی که دارای شیب بیش از 8 درجه می باشند باید با شرکت های سازنده توربین های بادی و ارائه دهنده خدمات حمل و نقل و جرثقیل ها توافق حاصل شود. در این جاده ها تمهیدات ویژه ایی برای عملکرد جرثقیل ها اندیشیده می شود. تمامی این اطلاعات در مورد جاده های خشک که از سنگریزه و سنگ در لایه فوقانی جاده استفاده شده صدق می کنند. همچنین شیب افقی بیشینه برای این جاده ها 2 درجه می باشد.

سیستم تخلیه آب جاده ها
سیستم تخلیه آب بر روی جاده ها از نکات مهم در طراحی و ساخت جاده هاست. لازم است تا توجه شود که جوی های کناری عمیق تر از سطح جاده باشند تا بدین وسیله آب روی جاده ها به خوبی تخلیه شوند. شیب افقی جاده باعث می شود تا آب به آرامی و بدون فرسایش مسیر به داخل این مجراها هدایت شوند.

لازم به تذکر است که آب های سطحی جاده ها باید به نحوی تخلیه شوند که خسارات زیست محیطی به زمین های اطراف وارد نشود. آب راه سازی جاده ها می بایست از سنگ جاده ای باشند. سطح روی جاده ها نیز باید منطبق با مواد نوع اول باشد.
شعاع های طولی محدب و مقعر
در طول های معادل 56 متر، تریلر و تراکتور منتقل کننده پره حداقل باید دارای 200 متر شعاع طولی چرخش (محدب یا مقعر)باشد تا از واژگون شدن وسیله نقلیه جلوگیری شود.

حمل و نقل بر روی جاده به وسیله کامیونهای کشنده(تریلر)
تریلی یا به عبارت صحیحتر تریلر معادل و برگرفته از واژه Trailer در زبان انگلیسی است. انواع بارگیرهای غیرثابت و قابل جدا شدن از کشنده (کله کامیون) با توان حمل بیش از 15 تن بار در دسته تریلیها قرار میگیرند. در تمامی کشورها تریلی یکی از پرکاربردترین ماشینهای حمل بار جادهای است. امروز محمولههای مختلفی از فراوردههای نفتی و شیمیایی گرفته تا محصولات خوراکی و اقلام مصرفی توسط انواع مختلف بارگیرها مانند تریلرهای کفی، کمپرسی، تانکر، چادری و.. حمل میشوند.

کاربرد تریلی کفی
- بارهای سنگین با حجم بالا
- محمولههایی با ارتفاع غیراستاندارد مانند دکل های توربین بادی
- کیسههای جامبو
ابعاد تریلی کفی
- طول: ۱۳۹۰۰ میلیمتر / طول مفید: ۱۳۵۰۰ میلیمتر
- عرض: ۲۵۵۰ میلیمتر / عرض مفید:۲۳۰۰ میلیمتر
- ارتفاع: ۲۰۹۰ میلیمتر
وزن تریلی کفی
- وزن خالص: ۶۱۷۰ کیلوگرم
- وزن بار با تریلر: ۳۳۰۰۰ کیلوگرم
ظرفیت تریلی کفی
- ۲۴ تا ۲۷ تن
تریلی ترانزیت یا تریلی چادری
این بارگیر غیر ثابت دارای دیوارههای کوتاه و میلههای فلزی محافظ است که با یک چادر از جنس پلیمر مسقف میشود. از آنجا که برای حمل بارهای گمرکی اغلب از تریلیهای چادری استفاده میشود به آنها تریلی ترانزیت هم گفته میشود.

انواع تریلی ترانزیت
تریلیهای چادری معمولا دو محور یا سه محور هستند.
چادر تریلیها دو نوعند: ثابت و کشویی.
محل بازگشایی چادر برای بارگیری در هر نوع میتواند از بغل یا از سقف باشد. به عبارتی میتوان چادر تریلیها را در ۴ گروه دستهبندی کرد:
- تریلی چادری سقف و بغل کشویی دو محور
- تریلی چادری سقف و بغل کشویی سه محور
- تریلی چادری سقف و بغل ثابت دو محور
- تریلی چادری سقف و بغل ثابت سه محور
کاربرد تریلی ترانزیت
- کالاهای بستهبندی شده در کارتن و جعبه
- کالاهای بستهبندی شده در پالتهای چوبی و فلزی
- کیسههای بزرگ
- بارهای حجیم فاقد بستهبندی
ابعاد تریلی ترانزیت
- طول: ۱۳۷۰۰ میلیمتر / طول داخلی: ۱۳۶۰۰ میلیمتر
- عرض: ۲۵۵۰ میلیمتر / عرض داخلی: ۲۴۸۰ میلیمتر
- ارتفاع: ۴۰۵۰ میلیمتر / ارتفاع بار خور: ۲۷۲۰ میلیمتر
وزن تریلی ترانزیت
- وزن خالص: ۷۵۵۰ کیلوگرم
- وزن بار با تریلر: ۳۳۰۰۰ کیلوگرم
ظرفیت تریلی ترانزیت
- حجم: ۹۲ مترمکعب (۲۶ تن)
- قابلیت جاگیری ۲۶ تا ۳۴ پالت استاندارد
تریلی تیغه یا کانتینربر
سادهترین و سبکترین انواع بارگیرهای غیرثابت است. محل بار تریلی کانتینربر بوسیله تیغهای طولی به دو قسمت مساوی تقسیم میشوند. تیغههای تریلر دو نوع هستند، یک نوع برای حمل کانتینر و نوع دیگر برای حمل مخازن مناسب است.
قابلیت اتصال موقت (غیردائمی) تیغهها، این امکان را فراهم میکند که باتوجه به شرایط و نیازهای فصلی بتوان انواع مختلف کانتینر، مخازن و ادوات دیگر را روی بارگیر سوار کرد.
کاربرد تریلی تیغه
- حمل انواع مختلف کانتینر
- حمل انواع مختلف مخازن (شیر، آب، آمونیاک، اسید و سایر فراوردههای شیمیایی)
ابعاد تریلی تیغه
- طول: ۱۲۲۰۰ ميليمتر
- عرض: ۲۵۰۰ میلیمتر
- ارتفاع: ۱۲۵۰ – ۱۲۰۰ میلیمتر
وزن تریلی تیغه
- وزن خالص: ۴۳۵۰ کیلوگرم
- وزن بار با تریلر: ۳۳۰۰۰ کیلوگرم
ظرفیت تریلی تیغه
- ۲۴۰۰۰ تا ۲۸۰۰۰ كيلوگرم
تریلی کمرشکن
یک تریلر کفی است با این تفاوت که کمرشکنهای دارای عرض بزرگتر، ارتفاع کمتر و تعداد محورهای بیشتری هستند. ارتفاع این بارگیر از پشت کشنده با یک پله ایجاد میشود، میزان فشاری که وزن محموله بر محورها و سطح جاده وارد میکند به کمک ارتفاع کوتاه تریلی کمرشکن کاهش مییابد.
معمولا تریلرهای کمرشکن دو محور، سه محور و چهار محور هستند. از آنجا که برای حمل بارهای سنگین و یا محمولههایی با ارتفاعهای غیراستاندارد از تریلرهای کمرشکن استفاده میشود، هنگام رانندگی رعایت نکات ایمنی و قوانین ترافیکی ضروری است.
کاربرد تریلی کمرشکن
- خودروهای سنگین
- خودروهای راهسازی
- تجهیزات صنعتی دارای ابعاد بزرگ
ابعاد تریلی کمرشکن
- طول: ۱۵۰۰ – ۱۲۰۰ میلیمتر
- طول عرشه: ۱۰۵۰۰- ۷۵۰۰ میلیمتر
- عرض: ۲۵۰۰- ۳۶۰۰ میلیمتر
- ارتفاع از سطح زمین: ۱۳۰۰- ۸۹۰ میلیمتر
وزن تریلی کمرشکن
- وزن خالص: ۱۴ تا ۲۴ تن
- وزن بار با تریلر: ۴۰ تا ۹۰ تن
ظرفیت تریلی کمرشکن
- ۲۴ تا ۶۰ تن
حمل و نقل توربین بادی با قطار
برای انتقال یک پره 44 متری بر روی قطار استفاده از قالب های تکی برای پره الزامی میباشد. در واقع تنها راه ممکن برای انتقال پره ها به وسیله قطار استفاده از قاب های محافظ تکی میباشد که همانند دستکشی برای محافظ از سطوح پره ها است.


توضیحات | ابعاد |
بیشینه ارتفاع بالای ریل | 20 فوت(09/6 متر) |
بیشینه عرض | 12 فوت(96/3 متر) |
حمل و نقل دریایی
حمل و نقل دریایی اجزاء توربین بادی شامل مواردی است که در جدول ذیل اشاره شده است:
مراحل عملیات حمل و نقل دریایی قطعات و تجهیزات توربین های بادی(توربین 3 مگاواتی وستاس)
توضیحات | تعداد |
کل ناسل | 1 |
هاب پره (در داخل یک کانتینر20فوت) | 1 |
قاب های محافظ پره همراه پره در درون آنها(کانتینرها) | 2 یا 3 |
قسمت های برج(3 قسمت برای IEC 80m و یا 5 قسمت برای 105m DIBT II) | 3یا 5 |
کانتینر 40 فوتی حاوی کابل ها / کنترلرها و …(در محدوده مجاز) | 1 |
کانتینر 40 فوتی همراه با ابزار آلات و ژنراتور توربین بادی برای نصب | 1 |
تمامی گروه های سازنده توربین های بادی دارای مقرراتی در زمینه شرایط حمل و نقل اجزا و تجهیزات می باشند. به عنوان مثال گروه سازنده وستاس پیشنهاد میکند برای حمل و نقل دریایی اجزاء و قطعات از کشتی هایی با ساختار استیل که به صورت استاندارد موجود میباشند استفاده کنند. این کشتی ها عموماً می بایست شرایط زیر را داشته باشند.
- خیلی حجیم نبوده و عمر اجزا حمل کننده بیش تر از 10 سال نباشند.
- نفت کش هایی با بیش از 5000 GRT نبوده و عمر آنها کمتر از 10 سال باشد.
- عمر آنها بیش از 15 سال نباشد و یا عمر آنها بین 15 سال و 25 سال باشد ولی تعمیرات و نگهداری آنها بصورت منظم انجام شده و بارگیری و تخلیه بار آنها در طول مدت کارکرد در بنادر خاصی انجام گرفته باشد.



ضوابط کلی برای توزیع و نگهداری بارها بر روی کشتی
بارگیری باید به نحوی صورت پذیرد تا در محدوده بار مجاز کشتی و اجزا نگهدارنده بار باشد.
باید اطمینان حاصل شود که کشتی در تمامی مراحل سفر پایداری خود را با توجه به موارد زیر حفظ کند:
- جابجایی مجاز عمودی بارهای کشتی در اثر بالا و پایین رفتن آن
- مقاومت در برابر وزش باد که در جریان سفر بطور طبیعی و دائم می وزد.
- کم شدن وزن کشتی در اثر مصرف سوخت
- افزایش وزن کشتی بر اثر جذب آب و یا حتی در برخی مواقع یخ زدگی
- نیازی به تعویض اجزاء مربوط به جلوگیری از نفوذ هوا و آب به قسمت های مختلف کشتی در طول سفر نباشد و دقت شود تا هواکش های اتاقک های کشتی و لوله های هوا مسدود نشوند.
- ارتفاع بالای عرشه و یا هر قسمت از کشتی که بارها بر روی آن قرار دارد ایجاد مزاحمت در روند حرکت کشتی نکند.
- بارگیری به نحوی نباشد تا در طول مسیر مانعی در مقابل سیستم فرمان کشتی پدید آورد.
حمل و نقل اجزاء توربین بادی
حمل و نقل فونداسیون
قطعه دفنی(Embeded) فونداسیون توربین بادی میتواند بر روی پایه فلنجی و هم بر روی سطح جانبی خود بر روی وسیله نقلیه قرار بگیرد. در صورتی که فونداسیون بر روی پایه فلنجی خود بر روی وسیله سوار شود تخلیه آن نیز آسان تر میشود و لذا برای حمل و نقل اکثراً فونداسیون بر روی پایه فلنجی خود قرار داده می شود. برای انتقال فونداسیون به محل سایت میتوان از کامیون، قطار و کشتی های کوچک استفاده نمود.

برای ثابت نگه داشتن فونداسیون بر روی وسیله نقلیه روش های مختلفی وجود دارد. برای این منظور سطح داخلی فونداسیون را به وسیله زنجیرهایی به صورت متقارن به کف تریلر وصل می کنند. برای جلوگیری از آسیب دیدن رنگ و قسمت سطحی فونداسیون حتماً لازم است از نوارهای محافظ(فیبر، فوم، نایلون، تسمه پارچه ایی و …) استفاده شود.
تجهیزات انتقال
حمل و نقل و نصب توربین های بادی نیازمند ماشین آلات و تجهیزاتی است که عموماً شامل کامیون ها، حمل کننده و جرثقیل ها می باشد. در این فصل ابتدا به بررسی تجهیزات مورد نیاز برای انتقال و نصب توربین های بادی پرداخته شده و سپس تجهیزات جانبی لازم در یک مزرعه بادی شرح داده خواهد شد.
ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز
ماشین آلات مورد نیاز در انتقال و نصب توربین های بادی را بطور کلی در دو دسته، ماشین آلات حمل تجهیزات و ماشین آلات نصب توربین، میتوان طبقه بندی کرد. البته ماشین آلات مورد نیاز به هنگام نصب، تجهیزاتی که عمدتاً برای حمل و نقل این قطعات مورد استفاده قرار میگیرند کامیون ها و حمل کننده ها با ظرفیت و طول های مختلف می باشند. در حالی که به هنگام نصب بیشتر از جرثقیل هایی که با مقدار بار قابل حمل بالا بهره گرفته می شود. در این قسمت ابتدا توضیحاتی در مورد کامیون ها و حمل کننده های مختلف داده شده و سپس به انواع جرثقیل مورد نیاز در این صنعت پرداخته خواهد شد.
حمل کننده ها:
1-حمل کننده برج
برج توربین بادی معمولاً به صورت چند قسمتی ساخته می شود. با این وجود به اندازه کافی سنگین بوده و از حمل کننده مخصوصی برای انتقال آنها استفاده می شود. البته قسمت های مختلف برج را میتوان بر روی حمل کننده های ساده نیز قرار داده و به سایت مورد نظر انتقال داد.
در جدول ذیل وزن و مشخصات مدل های مختلفی از برج های ساخته شده توسط شرکت سازنده وستاس ارائه شده است:
Tower Dimensions 105M V90-3.0MW DIBT II |
Total length | Bottom end | Top end | |
(mm) | (mm) Ǿ | (mm) Ǿ | Section /no. |
29135 | 2819 | 2314 | Top section /5 |
29055 | 3485 | 2819 | section /4 |
19260 | 4173 | 3485 | section /3 |
15000 | 4175 | 4173 | section /2 |
10000 | 4198 | 4175 | Base section /1 |
در حمل و نقل توربین های بادی باید به موارد زیر توجه کرد:
- از قلاب و گیره های مناسب برای بالا بردن برج و قرار دادن آن بر روی تریلر، کشتی استفاده شود.
- قسمت های مختلف برج به وسیله طناب هایی بالابرده شود که برای جلوگیری از هر گونه آسیب جدی به سطح بیرونی برج، این طناب ها به وسیله لاستیکی پوشانده شوند.
- همچنین برای حمل نقل زمینی، قسمت های مختلف برج باید بصورت تکی توسط تریلی های کم ارتفاع حمل شوند. نوع تریلر کشنده بستگی به اندازه وزن و قسمت های مختلف برج دارد. برای جلوگیری از آسیب دیدگی سطح برج نیز باید تمهیداتی ویژه اندیشیده شود. به این منظور که از تکیه گاه های استیل همراه با قطعات مناسبی از لاستیک بر روی آن استفاده شود و سطح برج هرگز دارای تماس مستقیم با تکیه گاه نداشته باشد.
- در موارد خاص همچون انتقال قطعات برج بوسیله کشتی های کوچک های کوچک و قایق ها، از تکیه گاه های چوبی میتوان بهره برد. در این صورت سطح تکیه گاه ها بوسیله پلاستیک پوشانده میشوند.
- قسمت های مختلف برج می تواند به طرق مختلف و بر اساس قوانین موجود مقدار بار مجاز و چگونگی اتصال آنها به بدنه حمل کننده ها جا به جا شوند. نکته ی مهمی که باید در نظر داشت نحوه صحیح قرار گیری مرکز جرم این اجزاء بر روی حمل کننده و چگونگی اتصال آنها با توجه به مرکز جرم می باشد.
حمل کننده ناسل:
ناسل، سنگین ترین قسمت توربین های بادی می باشد. ابعاد آن نیز معمولاً بسیار بزرگ بوده و بنابراین تمهیدات ویژه ای برای انتقال آن در نظر گرفته می شود. گاهاً لازم میشود تا از حمل کننده های بسیار بزرگی مثل شکل ذیل برای انتقال این قطعه استفاده شود. البته انتخاب حمل کننده ی مناسب ناسل به نوع آن، وزن آن و شرایط جاده ای نیز وابسته است به طوری که گاهاً از حمل کننده های معمولی نیز برای انتقال آن میتوان بهره برد.
ناسل از جمله قطعاتی است که با توجه به وزن و حجم زیاد خود بر روی تکیه گاه های خاصی قرار داده شده و به سمت مقصد برده میشود. همان طوری که در شکل فوق دیده میشود ناسل بر روی این تکیه گاه قرار میگیرد و تا زمان قرار گرفتن ناسل بر روی برج از ناسل جدا نمیشود. و این شکل تصویری از قرار گیری ناسل (به وزن تقریبی ناسل و اتصالات معادل 74000 کیلوگرم) بر روی حمل کننده به همراه تکیه گاه آن را نشان میدهد.

پس از انتقال به سایت، این قطعه توسط جرثقیل بالا برده میشود. همان طوری که در شکل دیده می شود. اتصالات مربوط به ناسل تا زمان بالا بردن ناسل همچنان به ناسل متصل میباشد. لازم به تذکر است که اگر هر گونه شوک و یا تکان ناگهانی که در هنگام بالا رفتن از طریق جرثقیل به ناسل وارد شود تبعات جبران ناپذیری خواهد داشت و لذا تمامی عملیات بالا بردن ناسل باید با احتیاط و به آرامی انجام شود.

حمل کننده های هاب و دماغه
اصولاً هاب و دماغه آن در مقایسه با دیگر اجزاء توربین های بادی کوچکتر بوده و وزن کمتری نیز دارند و در نتیجه برای انتقال آنها میتوان از حمل کننده های معمولی نیز استفاده کرد. چگونگی انتقال هاب و دماغه آن توسط حمل کننده ها نمایش داده شده است.


هاب جزئی از سیستم است که باید به دقت و با ظرافت خاصی جا به جا شود. به عنوان مثال شرکت وستاس برای حمل و جابجایی و انتقال هاب از کانتینر استفاده می کند. دماغه هاب نیز به صورت مجزا و در کنار هاب به سایت منتقل میشود.
هاب و دماغه را میتوان بصورت جداگانه و یا با یکدیگر، بارگیری و سپس به سایت منتقل کرد.
حمل و نقل پره
یکی از مهمترین مراحل انتقال اجزاء، مربوط به حمل و نقل پره به سایت موردنظر می باشد. در این قسمت هم به یک نمونه از مراحل انتقال پره های ساخته شده توسط شرکت وستاس اشاره میشود.
حمل پره های تکی
برای انتقال پره ها، لازم تا آنها در طول مسیر در داخل قاب هایی قرار گیرند تا در طول مسیر به خوبی محافظت شوند.
مشخصات قاب های محافظ پره توربین بادی در حین عملیات حمل و نقل
نوع قاب | طول ((mm | عرض(mm) | ارتفاع(mm) | وزن(mm) |
قاب شبکه ای (همراه با پره در داخل ان) | 45160 | 2390 | 3330 | 12200 |
قاب ((اچ -جی))همراه با پره در داخل آن) | 44200 | 2438 | 3200 | 8700 |
کانتینر((سی-اف-سی) | 44688 | 2438 | 3300 | 34700 |
قاب های شبکه ای معمولاً برای عملیات سرویس پره های کاربرد دارد. وزن آن ها به تنهایی در حدود 5 تن میباشد و از 5 قسمت مجزا که به یکدیگر وصل میشوند، ساخته شده اند. برای انتقال این قاب ها پس از نصب توربین های بادی میتوان آنها را از یکدیگر جدا نموده و در یک قاب کانتینر 40 فوتی قرار دارد. در هنگام نصب برای بالا بردن این قاب ها می بایست از دو جرثقیل استفاده کرد.


قاب های ((اچ-جی)) در مقایسه با قاب های شبکه ایی از وزن کمتری برخوردار میباشند. وزن این قاب ها در حدود 900 کیلوگرم میباشد. پس از عملیات نصب، 13 عدد از این قاب ها را میتوان در داخل یک کانتینر 40 فوتی قرار داد و به مبداء باز گرداند.
پره هایی که در داخل قاب های ((اچ-جی)) می گیرند به سه صورت میتوانند توسط جرثقیل جابجا شوند:
- با استفاده از یک جرثقیل که از یک اسپردر 80 فوتی استفاده میکند
- با استفاده از دو جرثقیل
- استفاده از دو جرثقیل که از یک اسپردر 80 فوتی استفاده میکنند


حمل کننده پره
طول این حمل کننده ها متناسب با طول پره متغیر میباشد. پره های بر روی تکیه گاه های خاصی که بر روی حمل کننده تعبیه شده قرار میگیرند. معمولاً وسیله نقلیه دیگری به عنوان اسکورت نیز در کنار این حمل کننده ها حرکت می کند. تا مسائل ایمنی آن رعایت شود. چگونگی انتقال پره ها توسط این حمل کننده ها و طریقه ی اتصال آنها به یکدیگر در شکل ذیل قابل مشاهده است.


برای کسب اطلاعات بیشتر مقالات زیر را مطالعه بفرمایید.
1 نظر
ژنراتور توربین بادی قسمت دوم - مقایسه ژنراتور ژنراتور محرک مستقیم و با جعبه دنده
[…] فونداسیون،اینورتر، تجهیزات الکتریکی، اتصال به شبکه، حمل و نقل و … می باشد. واضح است که نوسانات قیمت سوخت در هزینه […]